Arbeidsongeschiktheid zzp’ers (deel 1)

Arbeidsongeschiktheid zzp’ers (deel 1)

Niet werken betekent geen inkomen, zo gaat dat bij zzp’ers. Van de overheid krijg je geen uitkering dus je zal voor jezelf moeten zorgen. De reden waarom je niet werkt, is hierbij niet van belang. Een veel voorkomende oorzaak is arbeidsongeschiktheid. Het financiële risico is dan groot dus reden genoeg om eens goed over een arbeidsongeschiktheidsverzekering na te denken. Er zijn veel verzekeraars die allemaal de beste willen zijn. Waar moet je op letten?

Wat is de hoogte van de verzekerde uitkering?

Je maximaal te verzekeren uitkering is afhankelijk van de mate waarin je arbeidsongeschikt wordt en de hoogte van je huidige inkomen. Iedere verzekeraar kent hier eigen regels voor. Een goede vergelijking hiervan is noodzakelijk. Het is goed om te weten dat verzekeraars onderscheid maken in de hoogte van de uitkering die je gedurende het eerste jaar en latere jaren van je arbeidsongeschiktheid ontvangt.

Voor welk criterium kies je?

Je kunt zelf vinden dat je arbeidsongeschikt bent maar dat wil nog niet zeggen dat een verzekeraar dat ook vindt. Een verzekeraar kan je op basis van drie verschillende criteria arbeidsongeschikt verklaren. Je maakt bij het afsluiten van je verzekering zelf de keuze op basis van welk criterium je gekeurd wil worden.

Beroepsarbeidsongeschiktheid

Bij het vaststellen of je arbeidsongeschikt bent, wordt er gekeken of je je huidige beroep of werkzaamheden nog kunt uitoefenen. Als dit niet het geval is, wordt je arbeidsongeschikt verklaard en begint je uitkering te lopen. Er wordt hierbij niet verder gekeken of je nog andere beroepen of werkzaamheden kunt verrichten. Kies je voor beroepsarbeidsongeschiktheid dan is dit de duurste. Keuze.

Passende arbeid

Als je kiest voor het criterium passende arbeid wordt er gekeken of je nog werkzaamheden kunt verrichten die in lijn liggen met je opleiding, vaardigheden en eerdere werkzaamheden. De verzekeraar beoordeeld of je nog andere beroepen dan je eigen beroep kunt uitoefenen. Deze moeten wel enigszins lijken op hetgeen je eerder hebt gedaan. Het criterium passende arbeid is dus veel breder dan beroepsarbeidsongeschiktheid.

Gangbare arbeid

Het criterium gangbare arbeid houdt in dat de verzekeraar gaat kijken of je op welke manier dan ook nog enige vorm van arbeid kunt verrichten. Hierbij kun je denken aan arbeid zoals typen, de telefoon opnemen, schoffelen en iedere andere vorm van arbeid. De kans dat je arbeidsongeschikt wordt verklaard en ee uitkering ontvangt is hiermee veel kleiner dan in het geval van beroepsarbeidsongeschiktheid of passende arbeid. De verzekeringspremie is natuurlijk ook het laagst van de drie criteria.

Vervolg

We hebben nu gezien welk bedrag je ontvangt bij arbeidsongeschiktheid en wanneer een verzekeraar je arbeidsongeschikt verklaart. In het volgende deel zullen we het o.a. hebben over wanneer en hoe vaak je een uitkering kunt krijgen. Omdat iedere verzekeraar een eigen beleid heeft en het moeilijk is om een goede vergelijking te maken en te beoordelen wat in jouw  persoonlijke situatie de beste oplossing is, is het verstandig om een gespecialiseerd adviseur in handen te nemen.

Volgende week staat deel 2 online. Kijk nu gerust verder rond op Teddings; het is de moeite waard.