Arbeidsongeschiktheid zzp’ers (deel 2)

Arbeidsongeschiktheid zzp’ers (deel 2)

Niet werken betekent geen inkomen, zo gaat dat bij zzp’ers. Van de overheid krijg je geen uitkering dus je zal voor jezelf moeten zorgen. In het vorige deel hebben we gezien wat de hoogte van de uitkeringen uit je arbeidsongeschiktheidsverzekering kunnen zijn en op basis van welk criterium je arbeidsongeschikt wordt verklaard. Nu het vervolg.

Wat is je beroep? En in welke beroepsklasse val je dan?

De hoogste van de premie die je moet betalen, wordt mede bepaald aan de hand van welk beroep je uitoefent. Hoe risicovoller je beroep des te hoger de premie is die je zal moeten betalen. De reden hiervoor is duidelijk; de verzekeringsmaatschappij loopt namelijk meer risico om daadwerkelijk een uitkering te moeten doen.

Risicoklasse

Om te bepalen hoeveel risico een verzekeraar loopt, worden alle beroepen ingedeeld in vijf verschillende beroepsklassen. In beroepsklasse 1 vallen de meest veilige beroepen zoals een administratief medewerker. In beroepsklasse twee t/m vier vallen de matig veilige beroepen zoals bijvoorbeeld een kapper en in beroepsklasse vijf de meest onveilige beroepen zoals bijvoorbeeld een bouwvakker.

Verschillen verzekeraars

Bij het afsluiten van jouw arbeidsongeschiktheidsverzekering moet je goed opletten in welke beroepsklasse jouw beroep wordt ingedeeld. Bij verschillende verzekeraars vallen sommige beroepen in verschillende beroepsklassen waardoor de te betalen premie flink kan verschillen. Ook binnen een beroepsgroep kunnen de te lopen risico’s behoorlijk van aard verschillen. Hierover kan je verzekeringsadviseur je goede raad geven.

Hoe vaak per jaar wil je premie betalen?

De meeste verzekeraars geven je de mogelijkheid om te kiezen tussen een maandpremie, kwartaalpremie, halfjaarpremie of een jaarpremie. Sommige verzekeraars geven korting of juist een opslag wanneer je voor een kortere of langere betaalperiode kiest. Een zorgvuldige vergelijking is belangrijk. De verschillen kunnen flink oplopen. Met een jaarpremie ben je normaal gezien het goedkoopste uit.

Standaard of combitarief

Als je voor een jaarpremie kiest, heb je de keuze uit een standaard tarief of een combitarief.

Standaard tarief

Bij een standaard tarief (vast tarief) blijft de jaarpremie gedurende de gehele looptijd van de verzekering gelijk. Dit betekent dat je in het begin van de looptijd relatief veel premie betaalt maar dat je aan het einde van de looptijd relatief weinig premie betaalt. Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie kan dit een goede optie zijn.

Combitarief

Bij een combitarief (leeftijdsafhankelijke premie) loopt de hoogte van de jaarpremie jaarlijks op. Gedurende de gehele looptijd betaal je hierdoor een passende premie. In de veronderstelling dat je winst steeds een beetje hoger wordt, is dit een logische oplossing.

Vervolg

We hebben nu gezien welk bedrag je ontvangt bij arbeidsongeschiktheid, wanneer een verzekeraar je arbeidsongeschikt verklaart, in welke beroepsklasse je valt en hoe vaak je premie moet betalen. In het volgende deel zullen we het o.a. hebben over hoe lang je contract loopt en weleke dekking je hebt. Omdat iedere verzekeraar een eigen beleid heeft en het moeilijk is om een goede vergelijking te maken en te beoordelen wat in jouw  persoonlijke situatie de beste oplossing is, is het verstandig om een gespecialiseerd adviseur in handen te nemen.

Volgende week staat deel 3 online. Kijk nu gerust verder rond op Teddings; het is de moeite waard.