Echt goud kopen?

Echt goud kopen?

Er zijn veel grondstoffen on te beleggen, veel beleggers kiezen voor goud. De waarde is het laatste decennium flink gestegen. Veel mensen vinden het kopen van goud een slimme belegging en kiezen hiervoor in plaats van beleggen in bijvoorbeeld aandelen of vastgoed. Waar moet je op letten bij het kopen van goud?

Waarom goud
Vooral als het economisch niet zo goed gaat, kiezen mensen voor goud als ‘veilige’ beleggingshaven. Goud en andere edelmetalen zijn behoorlijk waardevast. Goud kan namelijk niet bijgedrukt worden. Dit is voor geld natuurlijk niet het geval. Zodra de economie weer aantrekt, zie je de koers van het goud vaak weer wat dalen. Sinds er in goud belegd wordt, is de prijs van goud vooral gestegen. De tijd doet wonderen.

Hoe koop je fysiek goud?

  • Fysiek goud heb je in verschillende vormen. Vaak denken we direct aan gouden munten of staven. Hoewel het voor goudbeleggers logisch is om in fysiek goud te beleggen, doen maar weinigen dat.
  • Heb je toch het plan om in fysiek goud te beleggen, houd dan rekening met onderstaande aandachtspunten.
  • Munten en staven zijn het best verkrijgbaar en te verhandelen. Het gewicht en de vorm bepalen de prijs die gebaseerd is op de dan geldende actuele goudprijs. Gouden munten zijn meestal duurder dan goudstaven.
  • Goud is diefstalgevoelig. Bewaar je goud daarom niet in huis. Er zijn gespecialiseerde bedrijven die fysiek goud vervoeren en opslaan. Ook de leverancier biedt vaak dergelijke diensten.
    Voor de situatie waarin je het goud door de leverancier laat opslaan, zorg dat je in je koopcontract de baarnummers van het goud laat noteren. Op die manier heb je de zekerheid dat je leverancier jouw goud daadwerkelijk heeft opgeslagen. Er zijn bedrijven die geen baarnummers geven. Hierdoor is het onmogelijk om jouw goud te identificeren en traceren.
  • Zorg dat je alleen in zee gaat met een betrouwbare leverancier. Mocht een leverancier failliet gaan, ben je je geld kwijt.
  • Koop het fysieke goud niet bestens maar spreek een limiet-bedrag af. De prijs op het moment van bestellen kan verschillend zijn van de prijs op het moment van levering. Door een limiet-bedrag af te spreken, kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Bewijs van goud

Het blijkt wel dat fysiek goud aankopen omslachtig is en dat je een aantal punten goed in de gaten moet houden. Daarom kopen veel goudbeleggers geen fysiek goud maar een bewijs van goud. Dit is waardepapier, zoals bijvoorbeeld een aandeel, die de koers van goud volgen. Bij de meeste online brokers kun je op die manier in goud beleggen en handelen.