Groen beleggen, interessant?

Groen beleggen, interessant?

Velen van ons leven al behoorlijk milieubewust. In onze dagdagelijkse bezigheden proberen we onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te maken. Maar als het om geld gaat zijn we vaak veel minder kritisch.

Wat is nu eigenlijk groen beleggen?

Voor sommige is ‘groen beleggen’ een modewoord, voor andere een uiting van een manier van leven en omgaan met geld. Hoewel de term niet precies zegt wat er bedoeld wordt, weten we allemaal wel dat het ‘groen’ is om in windmolens te beleggen en dat beleggen in de steenkoolindustrie niet ‘groen’ is. Het antwoord op de vraag wat ‘groen’ is, is eigenlijk heel eenvoudig. De overheid bepaalt dit. De overheid toetst of beleggingsprojecten en beleggingsfondsen duurzaam en groen zijn. Als deze toets uitwijst dat dit zo is, ontvang je als belegger in deze projecten en fondsen een belastingvoordeel.

Extra voordeel

Als jij of je partner in zo’n groen project, dat op de lijst van de belastingdienst staat, belegt, ontvang je in de inkomstenbelasting een heffingskorting van 0,7% over je vrijstelling in box 3. De vrijstelling bedraagt ruim EUR 57.000,- en als je een fiscale partner hebt ruim EUR 114.000,-. Deze vrijstellingen worden bij het opleggen van de aanslag door de belastingdienst automatisch toegepast. Maar het is wel verstandig om dat goed te controleren.

Naast deze heffingskorting ontvang je nog een extra voordeel. Het kapitaal dat in de ‘groene’ belegging is geïnvesteerd is namelijk vrijgesteld van de vermogensrendementsheffing in box 3. Dit levert een voordeel van 1,2% over de waarde van de ‘groene’ belegging op. Dat is precies het percentage dat je normaal gezien over het bedrag van de ‘groene’ belegging moest betalen.

Maar er is meer

Veel mensen die groen beleggen, doen dit vanwege het financiële voordeel. Maar er is meer. De meeste mensen die overtuigd groen beleggen, doen dit vanwege een maatschappelijke verantwoordelijkheid die ze voelen. Het is een fijne gedachte dat jij en jouw geld bijdraagt tot een mooiere wereld. Zeker als het je ook nog eens iets oplevert.

Wat zit er voor mij in?

Levert groen beleggen je voldoende financieel rendement? Zwartdenkers zeggen van niet, maar de praktijk is anders. Zonnepanelen waren lange tijd een interessante belegging. Had je dat op tijd in belegd, had je nu een mooi rendement weten te realiseren. Accu’s voor o.a. elektrische auto’s zijn nu nog zeldzaam, in de (nabije) toekomst zal dit anders zijn.

Nog meer kansen

De regeling omtrent ‘groen’ beleggen is aan het begin van 2016 ruimer geworden. Sindsdien kunnen bijvoorbeeld ook projecten voor het opslaan van zonne-energie als ‘groen’ worden aanzien. Duurzame oplossingen in de landbouw vallen ook binnen de scoop van de vernieuwde regeling. Het is te verwachten dat er steeds meer projecten door belastingdienst als groene belegging zullen worden goedgekeurd.

Ik wil een groene belegger worden

Het aantal groene projecten en beleggingsfondsen neemt toe. Wanneer je wilt beleggen, controleer dan altijd of het project of fonds een groenverklaring heeft. Alleen dan zal je kunnen profiteren van alle groene fiscale voordelen. Ben je vooral geïnteresseerd in maatschappelijk verantwoord beleggen? Volg dan je verstand en let erg goed op of het project ook echt duurzaam en betrouwbaar is.