Indexbeleggers, opgelet!

Indexbeleggers, opgelet!

De meeste beleggers die door indexbeleggen kiezen, doen dit vanwege de eenvoud en transparantie. Wat is er begrijpelijker en overzichtelijker dan in indexfondsen beleggen? Fondsen die gewoon de koers van een beursindex volgen, kan het nog transparanter? Neem nu de AEX-index. Je belegt in de meest populaire Nederlandse aandelen en tegelijkertijd spreidt je je risico ook nog.

Wat is indexbeleggen?

Wanneer je in een index belegt, koop je participaties in een beleggingsfonds dat de koers van een bepaalde index volgt of in ieder geval probeert te volgen. De waarde van je ingelegde vermogen stijgt of daalt met de gekozen index mee. Verder doe je niets en zit je de rit rustig uit. Je gaat er hierbij vanuit dat de gekozen index op termijn in waarde stijgt. Indexbeleggers moeten geduld hebben omdat ze er vanuit gaan dat het gewenste rendement pas na een aantal jaar wordt behaald.

Spreiding

Wanneer je in een index belegt, is het idee dat amper naar je beleggingen hoeft om te kijken. De tijd doet haar werk, je handelt niet actief en hoeft eigenlijk zelfs geen beursnieuws te volgen.

Een belangrijker voordeel is dat je je risico aan het spreiden bent. Een aandelenindexfonds bijvoorbeeld bestaat uit aandelen in meerdere bedrijven. Stel dat één bedrijf failliet gaat, zijn er anderen die het verlies kunnen beperken of compenseren. Natuurlijk is het zo dat het ene fonds beter gespreid is dan het andere. De Nederlandse AEX-index bestaat bijvoorbeeld uit 25 bedrijven terwijl de S&P500 uit 500 bedrijven bestaat.

Maar wel opletten!

Geduld is een schone zaak. Wordt niet ongeduldig! Indexbeleggen heeft tijd nodig. Het ene jaar is voor beursindex niet het andere; de index kan grote sprongen maken. In paniek je geld onttrekken is meestal de verkeerde reactie. Indexbeleggen heeft meestal meerdere jaren nodig om goed rendement te realiseren.

Maar vooral

En let vooral op de kosten! Ook indexfondsen brengen kosten in rekening. Het ene fonds meer dan het andere. Hoewel weinig beleggers hierover nadenken, is dit een cruciaal aspect van indexbeleggen.